søndag den 13. september 2009

Ligesom os, kunne Neanderthals opdage bitter smag, DNA afsloerer

Af Judith Burns
Videnskab reporter, BBC News

DNA-analyse af gamle fortsat viser, at Neanderthals deles med moderne mennesker det gen, der giver mulighed for at smage bitre smag.

De fleste mennesker synes, kemiske, kendt som PTC, meget bitter, men 25% kan ikke smage det.

De to grupper har forskellig smag receptorer på deres tunger.

Analyse af de 48000 år gamle knogler viser, at den genetiske variation er ansvarlig for denne forskel også fandtes i Neanderthals.

Ifølge den ledende forfatter, Dr. Carles Lalueza-Fox fra Institut de Biologia evolutiva i Barcelona, betyder dette, at den genetiske variation ligger forud for afvigelser i lineages fører til Neanderthals og moderne mennesker.

Dr. Lalueza-Fox fortalte BBC News: "De ikke-smagsprøver er ikke noget, der sker lige i moderne befolkninger. Det er noget, der var til stede ved mindst en halv million år siden."

Genet TAS2R38 koder for et protein i smagen receptorer på tungen, som giver os mulighed for at smage bitterhed.

Hos personer, som er ikke-smagere, en recessiv variant af genet resulterer i en funktionel ændring af aminosyrer, således at protein er forskellige og ikke kan binde til den bitre realitet.

Skrivning i Biology Letters, forskerne beskrive, hvordan de forstærket og planlægges de TAS2R38-genet fra en neandertaler ben prøve fundet i El Sidron i det nordlige Spanien.

Resterne af 11 Neanderthal personer er blevet udgravet fra denne hjemmeside siden 2000.

Forskerne er overbevist om, at prøven ikke var forurenet med et moderne menneskers DNA som de jordiske rester blev udgravet under sterile forhold og straks frosset.

Tilstedeværelsen af genet betyder, at denne særlige Neanderthal enkelte kunne smage bitter smag.

Recessivt gen

Men forskerne også konstateret, at han bar det recessive gen, der blokerer denne evne.

Det betyder, at Neanderthal befolkning skal have indeholdt individer i stand til at smage bittert.

Det pågældende kemikalie er phenylthiocarbamide, eller PTC. Former for det findes i bladgrøntsager som rosenkål og broccoli og i nogle giftige planter.

Evnen til at smage den kemiske ville hjælpe den enkelte med at undgå at spise store mængder af giftige planter.

Men forskerne siger, at det recessive form af genet har overlevet i det moderne mennesker må betyde, at der er nogle genetiske fordel i ikke at kunne smage bitter smag.